Achter de schermen:

Schrijven voor het web

Hoe schrijf je voor het web? Open altijd met de belangrijkste informatie. Bezoekers van je website zijn ongeduldig. Zíj kiezen ervoor om jouw website te bezoeken. En weten daarom vaak wat ze zoeken. Zij het een indruk, of een specifiek stuk informatie.

Hoe langer het duurt voordat de informatie gevonden is, hoe groter de kans dat de bezoeker afhaakt.

Dus wacht niet. Geen lange introducties. Vertel direct je boodschap. Maak duidelijk wat je wilt zeggen. Ga iedere regel zorgvuldig na. En bewaar de minst belangrijke informatie tot het eind van de tekst.

Aanknopingspunten

Maak het de bezoeker eenvoudig. Maak een tekst helder. Geef aanknopingspunten. Om hem of haar te helpen bij het snel vinden van informatie zijn tussenkoppen een goede uitkomst. Opsommingen ook!

En lezen vanaf een beeldscherm is vermoeiender dan vanaf papier. Dus een muur van tekst... het is visueel niet plezierig. Niemand begint eraan.

Om het daarom leesbaar te houden; gebruik witregels. Veel witregels. En probeer de alinea’s gemiddeld twee of drie regels lang te houden. Vijf is goed, maar wel een maximum!

Actieve zinnen

En wat ook helpt: maak zinnen actief. In tegenstelling tot passief. Nodig de lezer uit, spreek de lezer aan. En maak de zinnen vooral niet te lang. Omdat het lezen vanaf een beeldscherm zoals gezegd meer energie en concentratie vereist, zullen bezoekers bij lange zinnen ook sneller afhaken.

Maar het belangrijkste advies... onderaan geplaatst omdat het uiteraard voor zich spreekt... is natuurlijk om zoveel mogelijk je eigen stijl te volgen. Onechte en misschien enigszins ‘gemaakte’ zinnen worden snel herkend. Bezoekers hebben dit direct door. Tenzij, uiteraard, dit de doelgroep is die je wilt aanspreken!

Gepubliceerd op 7 mei 2019